Posted on Leave a comment

Hondenpoep(zakjes)

Iedereen kent hondenpoep. Het is een natuurlijk fenomeen en bestaat in allerlei kleuren, vormen en maten. Ondanks hondenpoep een natuurlijk fenomeen is, is hondenpoep veelal een bron van ergernis.

Geregeld kom je hondenpoep in het straatbeeld tegen en af en toe blijft er eentje plakken aan de zool van je schoen ondanks de opruimplicht in bepaalde gemeenten en de gasboete van 250 €.

Als cijferfetisj ben ik dan ook op zoek gegaan hoeveel poep een hond gemiddeld per jaar produceert. Dit zou 80 kg zijn. België telde in 2019 2.871.770 geregistreerde honden (Databank België DogID). Daarenboven kende Vlaanderen in 2020 door corona voor een recordaantal nieuwe geregistreerde honden. 108.089 om precies te zijn.

Al die overlast of ergernis kan heel gemakkelijk opgelost worden als je als baasje een plastiekzakje meeneemt op wandeling om het poephoopje op te ruimen. Goed toch en kleine moeite toch?

Uiteraard is de ‘commerciële markt’ hierop gesprongen en vind je in allerlei dierenspeciaalzaken en winkels hondenpoepzaken in alle kleuren van de regenboog al dan niet voorzien van een schattig tekeningetje en een leuk etuitje.

Gemiddeld doet een hond drie keer per dag zijn poephoopje. Ik heb drie honden en als ik snel reken, heb ik ongeveer 9 hondenpoepzakjes per dag nodig. Waar het schoentje wringt is dat veel van de hondenpoepzakjes van onafbreekbaar plastiek bestaan. Het plastiek zal nooit verdwijnen. Het breekt af en komt als microplastiek in het milieu terecht en wel degelijk overal in de natuur. Met andere woorden het is slecht voor het milieu. Daarenboven laten veel baasjes hun gevulde hondenpoepzakjes rondslingeren.

Reken maar eens +/- drie miljoen honden maal drie zakjes per dag wat een plastiekberg! Om maar te zwijgen over het plastiek kokertje van hondenpoepzakrolletje.

Gelukkig bestaan er de laatste tijd bio-afbreekbare hondenpoepzakjes met kokers van gerecycleerd karton en de verpakking zijn ook afkomstig van gerecycleerd materiaal, alleen zijn deze fors duurder.

Bio-afbreekbaar hondenpoepzakjes met kartonnen kokers

Persoonlijk gebruik ik ondanks de prijs heel graag de bio-afbreekbare hondenpoepzakjes omdat ik me er ook veel beter bij voel als ik op deze manier een bijdrage kan leveren voor het milieu.

Nog een ander alternatief is het afwasbaar poepbakje, bedacht door Edwin Paardekoper van DierenartsKiezen in Voorburg. Het afwasbaar poepbakje kan in de afwasmachine en zou zeker 10 jaar meegaan.

Hondenpoepbakje (foto afkomstig van Dogzine.nl)
Hondenpoepbakje open (Dogzine.nl)

Wat zou het mooi zijn als elk baasje duurzaam en milieuvriendelijk het poephoopje van zijn hond zou oprapen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *